• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Doživeti stoletnico

Na trgu se je pojavila nova marketinška agencija. Ancient & Modern se predstavlja kot »najstarejša agencija v Londonu«, trojica partnerjev pa se ponaša s kar 130-letnimi poklicnimi izkušnjami. Adrian Holmes (66), John O'Driscoll (72) in Seamus O'Farrell (55) menijo, da je oglaševalska industrija zaradi vrtoglave hitrosti sprememb in »pohoda na digitalna in družbena omrežja« izgubila obrtniško kakovost, potrebno za ustvarjanje oglaševalskih akcij, v ustvarjalnem procesu pa ji primanjkuje tudi skrbnosti in pozornosti. Najstarejši start-up v zgodovini oglaševanja je morda tudi najbolj smiselna »inovacija«.

V knjigi The Changing Mind: A Neuroscientist’s Guide to Ageing Well (Spreminjanje uma: nevroznanstvenikov vodnik po uspešnem staranju) Daniel Levitin preučuje, kaj se dogaja z našimi možgani, ko se staramo. V dobi, ko nas večina lahko dočaka 80 let in več, je to vsekakor pomembno vprašanje. Levitin razbija nekaj mitov o staranju, kot je na primer, da izgubljamo spomin, a ne v tolikšni meri, kot si morda mislimo. Najpomembnejše pa je, kot trdi, da se inteligenca z leti dejansko povečuje. Abstraktno razmišljanje se izboljšuje, prav tako tudi praktična in socialna inteligenca. Torej vse tiste stvari, ki smo jih morda prej pojmovali kot modrost – sposobnost prepoznati vzorce tam, kjer jih drugi ne vidijo, ter izluščiti skupni imenovalec iz prejšnjih izkušenj in ga uporabiti za predvidevanje, kaj se bo zgodilo v prihodnje.

Tako imenovani »starizem«, diskriminacija na podlagi starosti, je vseprisoten, zlasti v segmentih komunikacijske industrije. Današnji kreativec ni oseba, stara 50 ali celo 70 let. Nove tehnologije, start-upi in družbena omrežja – vse nove stvari so že tradicionalno povezane z mladimi. Biti star pomeni biti out, zunaj toka, ni ne hip ne woke ali kateri koli drug izraz, ki pomeni, da ste po meri sodobnega sveta. »OK, boomer« je fraza, s katero se redno norčujemo iz stališč, ki jih običajno povezujemo s starejšo generacijo, pri tem pa popolnoma ignoriramo kakršno koli možnost, da bi nekdo starejši od nas zaradi okoliščin, da ne rečem celo iz izkušenj, kaj znal narediti bolje.

In to nas vrača na začetek vsega. Počasi se pojavljajo ljudje z dovolj svobode (ali poguma), da lahko rečejo, da je cesar gol. Ne ponujajo nič novega, vendar preusmerjajo pozornost k tistemu, kar se v hitrosti in dinamiki poslovanja pogosto izgublja – in to je kreativna ideja, ki ustvarja dolgoročno prepoznavnost blagovne znamke.

Če ste še vedno skeptični do tega, kaj lahko ponujajo veterani v vaši bližini, se le spomnite, da se lahko tudi v starejši dobi naučimo novih veščin, tudi tistih, za katere mislimo, da jih že povsem obvladamo, a so povezane z digitalnimi in družbenimi omrežji, ki se nenehno spreminjajo. Daniel Levitin trdi, da se najučinkoviteje učijo ljudje, ki leta naprezajo svoje možgane, tako da jih uporabljajo na različne načine. Zagotovo je to nekaj, kar si moramo tudi mlajši zapomniti, če načrtujemo doživeti stoletnico.