• Facebook
  • Twitter
  • RSS

»Če te ni v video obliki, ne obstajaš«

Hiša idej se je pri produkciji oddaje Dom in vrt v sodelovanju z digitalnim oddelkom POP TV načrtno lotila povezovanja televizijskih vsebin in digitalnih medijev, kar je trenutno močan trend v televizijski produkciji, kot pravijo.

Kot pravi Andreja Iljaš, direktorica produkcijske hiše Hiša idej, v oddaji, ki prikazuje kreativne rešitve za dom in vrt, povezujejo televizijsko in digitalno vsebino, ki jo poskušajo preplesti in vpeljati na gledalcem zanimiv način. »Gre za močne povezave med vsebino na televiziji in nadgradnjo na spletu, ki je podprta s tekstovnim, slikovnim in video materialom. Voditelj na zabaven in preprost način poda različne nasvete tudi na spletu. Takšne povezave so zanimive tudi za sponzorje, ki si želijo nagradnje klasičnemu oglaševanju in promocijskemu umeščanju. To pa pomeni tudi, da se veliko več zahteva od produkcijskih ekip. Te morajo dobro poznati tudi delo oglaševalskih agencij, da na čim bolj vsebinski in nemoteč način pripeljemo sponzorske zgodbe v vsebino oddaje ter to povežemo še s spletnim dogajanjem,« navaja Iljaševa.

Po njenih besedahtrend povezovanja televizijske produkcije z digitalnimi mediji od producentskih hiš zahteva, da so njihove ekipe vse bolj agilne in fleksibilne. Imeti morajo tudi veliko več znanj z različnih področij, kot se je od njih zahtevalo v preteklosti. »Vse več televizijskih hiš ima razvit naročniški sistem na zahtevo, kar povečuje potrebo po novih video vsebinah. Njihova posebnost je, da je treba veliko več predvidevati in dati od sebe že pri snovanju samega formata, poleg tega pa moramo upoštevati vse dejavnike, ki jih bo trebav procesu zadovoljiti,« dodaja Iljaševa.

Po njenem mnenju so video vsebine vedno bolj privlačne, ker življenje postaja »prehitro«. »Ljudje smo vedno bolj navajeni tako imenovanih »instantnih« vsebin. Sodoben človek veliko manj bere, kot je še pred nekaj leti. Včasih smo brali navodila za uporabo, danes pa pogledamo posnetek na YouTubu. Ob filmčkih kuhamo, žagamo in uspavamo otroke. Če te ni v video obliki, dejansko ne obstajaš. Vse mora biti kratko in zabavno, dodana vrednost pa je v uporabnosti,« je prepričana.