• Facebook
  • Twitter
  • RSS

SZM in DNS pozivata vlado, naj priskoči na pomoč tiskanim medijem

Slovensko združenje medijev (SZM) in Društvo novinarjev Slovenije (DNS) sta na vlado Republike Slovenije naslovila predlog za pomoč izdajateljem tiskanih medijev.

Foto: Pixabay

V SZM in DNS opozarjajo, da je pandemija »še posebej zaznamovala« izdajatelje tiskanih medijev. Ti so utrpeli škodo zaradi občutnega znižanja naročniške prodane naklade tiskanih edicij in zmanjšanja oglaševalskih prihodkov. 

Ob tem poudarjajo, da pri poslovanju medijev ne more biti govora o fiksnih in variabilnih stroških, »saj so skoraj vsi stroški fiksni in delujejo po principu vse ali nič«. »To pomeni, da ne glede na povpraševanje, medij za realizacijo svoje programske sheme potrebuje vse resurse,« so zapisali v pismu vladi.

V skladu s tem predlagajo naslednje alternativne ukrepe:

  • pomoč pri sofinanciranju stroškov distribucije medijev do svojih bralcev;

  • pokrivanje dajatev iz plač za zaposlene pri založnikih tiskanih medijev na način, ki je veljal v času razglašene epidemije;

  • moratorij na plačilo DDV do konca leta 2020 oziroma, ob dovoljenju EU, ničelno stopnjo DDV do konca leta.

Ukrepi bi po navedbah predlagateljev založnikom omogočili, da bi brez prevelikih rezov v kadrovski bazen svojih zaposlenih do konca leta poslovali vzdržno in ohranili stanje solventnosti svojih družb. V nasprotnem primeru bodo za zagotovitev obstoja teh družb potrebna odpuščanja. »To bi zagotovo drastično vplivalo na obseg in kakovost medijskih vsebin, kar pa za sodobno, demokratično in odprto družbo pomeni nedopustno siromašenje pomembne družbene infrastrukture,« so še zapisali.

Pismo si v celoti lahko preberete tukaj.