• Facebook
  • Twitter
  • RSS

10. Plaktivat: Naj vas odpelje knjiga

Osrednja tema novega natečaja za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat se dotika branja knjig kot pozabljenega zadovoljstva in izrazito pozitivne izkušnje.

Namen 10. Plaktivata je poiskati vizualno sporočilo, ki bo ljudi spodbudilo k branju knjig. Organizatorji Plaktivata opozarjajo, da je branje knjig danes vedno bolj nekaj, kar se dojema kot (šolska) obveznost. Knjige so vir slabe vesti pri ljudeh, ki ne berejo ali ne berejo toliko, kot bi si želeli sami ali drugi. Starši in učitelji otroke spodbujajo, naj berejo knjige, a jih ne nagovarjajo dovolj z lastnim primerom. 

»V današnjih časih dominacije šumov, motenj, razpršenosti misli in pomanjkanja koncentracije branje zahtevnejših knjig predstavlja pravi boj, ki zahteva napor in fizični postanek. Pa vendar so bralci, ki posegajo po zahtevnejših besedilih, nagrajeni z zmožnostjo abstraktnega razumevanja sveta, reflektiranjem nepoznanih sporočil, problemov in odnosov ter spoznavanjem načinov spoprijemanja z njimi.«

Plakat z zmagovalno idejo bo objavljen na 500 plakatnih mestih po Sloveniji in uvrščen v tekmovalni del festivala SOF in Bienala vidnih sporočil Slovenije.

Več informacij o natečaju, ki ga v sodelovanju z institutom za neprofitno komuniciranje Divja misel organizira družba TAM-TAM, najdete tukaj.