• Facebook
  • Twitter
  • RSS

V ožjem izboru natečaja DesignEuropa tudi slovenski izdelek

Stol Nico Less, ki ga je za podjetje Donar oblikoval Primož Jeza, je v ožjem izboru mednarodnega oblikovalskega natečaja DesignEuropa. Nagrajence bodo razglasili 27. novembra 2018 v Varšavi.

»Nico Less je preprost, a edinstven stol, ki je narejen iz filca (70 odstotkov filca je pridobljenega iz recikliranih plastičnih stekleničk). Oblika stola je kombinacija toplote in tlaka, ki ustvarjata udoben model, prilagodljiv obliki človeškega telesa,« je svojo odločitev utemeljila žirija. Izpostavila je tudi trajnost in enostavnost uporabe izdelka. Nico Less se za nagrado poteguje v kategoriji malih in novoustanovljenih podjetij, nagrado pa bodo podelili tudi v kategoriji industrijskega oblikovanja.

Posebno nagrado za življenjske dosežke bodo podelili Hartmutu Esslingerju. Esslinger je najbolj znan po zasnovi oblikovalskega jezika »Sneguljčica« za podjetje Apple v osemdesetih letih 20. stoletja. Esslinger je na začetku kariere delal za podjetji Wega in Sony in pozneje tesno sodeloval s Stevom Jobsom v Applu. Oblikovalski studio Frog Design, ki ga je ustanovil leta 1969, je zdaj mednarodno podjetje, prisotno v enajstih državah. Poleg podjetja Apple je sodeloval z najrazličnejšimi mednarodnimi strankami, kot so denimo Disney, Siemens, Lufthansa in Louis Vuitton.