• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Opazili smo: Tomato Košir in »jezni vodnik«

Tomato Košir, eden najvidnejših slovenskih oblikovalcev, je avtor naslovnice tematske priloge britanskega časopisa The Guardian. Sporočilo ilustracije si po njegovih besedah sicer lahko razlaga vsak po svoje, a sam bi bil najbolj vesel, če bi bralci iz nje razbrali – jezo.

Age of rage, The ultimate guide to anger, realizirana

Kot je za MM povedal Tomato Košir, je Age of Rage - The ultimate guide to anger(Doba besa – ultimativni vodnik po jezi), naslovnica The Guardianove tematske priloge, kjer vsakič celovito obravnavajo drugo temo, njegovo tretje sodelovanje s tem britanskim časopisom. »Konec aprila smo naše sodelovanje začeli z ilustracijo ob požaru v Notre Damu. Vmes smo imeli že praktično potrjeno naslovnico o napadu v Šri Lanki, vendar se je zadnji trenutek besedilo spremenilo, zato ni bila realizirana.«

Naslov Age of rage, The ultimate guide to anger je po Koširjevih besedah dovolj samorazlagalen, zato natančnejših smernic oziroma briefa niti ni dobil. »Poleg tega naslovnica napoveduje skupek člankov na to temo, zato je bilo ustrezneje, da je nagovor bolj univerzalen in ne vezan na zgolj en prispevek.« K sodelovanju za obe naslovnici so ga povabili, ilustracijo Notre Dame, ki so jo uvrstili v tednik The Guardian Weekly, pa jim je poslal samoiniciativno.

 Napad na Šri LankiThe Guardian Weekly, potrjena a nerealizirana:

Napad na Šri LankiThe Guardian Weekly, nerealiziran osnutek:

 Požar v Notre DamuGuardian Weekly, realizirana ilustracija: