• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Združenje Manager z novo predsednico in izvršno direktorico

Včeraj so člani Združenja Manager izvolili novo predsednico, in sicer Medejo Lončar. Mesto izvršne direktorice pa bo 1. junija 2020 prevzela Petra Juvančič.

foto: Urban Štebljaj

Medeja Lončar, direktorica Siemensa Slovenija in predsednica uprave Siemensa Hrvaška, je na mestu predsednika Združenja Manager nasledila Aleksandra Zalaznika, generalnega direktorja družbe Danfoss Trata, ki je to funkcijo opravljal zadnjih šest let. Čez dva meseca se ji bo v vodstvu združenja pridružila Petra Juvančič, zdajšnja direktorica odnosov z javnostmi na Vzajemni. Na mestu izvršne direktorice bo nadomestila Sašo Mrak Hendrickson, ki se seli v ZDA.

Velika zagovornica uravnoteženosti spolov

Lončarjeva, ki je bila večkrat uvrščena med najvplivnejše gospodarstvenice v Sloveniji in na Hrvaškem, je že v prejšnjem mandatu delovala kot podpredsednica Združenja Manager. Od leta 2007 je direktorica Siemensa v Sloveniji, od leta 2018 pa vodi tudi Siemens Hrvaška. Je pobudnica izbora za inženirko leta in velika zagovornica uravnoteženosti spolov na vodstvenih mestih v gospodarskih družbah, še posebej v tehnološki sferi. Skladno s tem je predlagala tudi sestavo novega upravnega odbora združenja, v katerem sodeluje 40 odstotkov menedžerk.

V ospredje postavlja trajnostno voditeljstvo

Nova predsednica v ospredje postavlja trajnostno voditeljstvo, ne le z vidika okolja, temveč  tudi družbenih, ekonomskih in nenazadnje tudi izzivov prihodnosti menedžerskega poklica. »V Združenju Manager bomo še naprej poudarjali pomembnost dobička, ki je gonilo razvoja podjetij, s tem pa tudi države in družbe. Prepričana pa sem tudi, da bomo morali poiskati modele delovanja, ki bodo dobri za podjetja, okolje, družbo, za boljše življenje vseh nas,« je prepričana.

Skrb za preživetje, podjetij ko bo državna pomoč usahnila

V času koronavirusa svoje moči usmerja v to, da bi vsi stopili skupaj in prispevali k temu, da bodo podjetja v čim večji meri uspešno premostila krizo in se čim prej postavila na noge. »V podjetjih se trudimo ohranjati pogoje, da bomo lahko tudi po tej krizi normalno živeli. Smo v vlogi, ki ni vidna navzven, je pa izjemno pomembno za celotno družbo. Stopamo korak naprej in pripravljamo ukrepe, ki nam bodo pomagali, ko se bo zdravstvena kriza končala in bo pomoč države usahnila,« še dodaja Lončarjeva.

Le dobro razvito in rastoče gospodarstvo prinaša blaginjo

Petra Juvančič, nova izvršna direktorica Združenja Manager, prihaja iz zavarovalnice Vzajemna in je aktivno delovala tudi v Slovenskem zavarovalnem združenju, kjer je tri mandate vodila Odbor za osveščanje potrošnikov in komuniciranje. Ker na združenje prihaja v obdobju, ko se bomo v državi ukvarjali s posledicami epidemije koronavirusa, si bo kot ključno nalogo zadala spodbujanje dialoga med gospodarstvom ter drugimi sistemi družbe. »Pomembno je spodbujati nadaljnji razvoj gospodarstva, saj nam bo to omogočilo tudi soočanje z demografskimi izzivi in posledicami, ki jih prinašajo. Dobro razvito in rastoče gospodarstvo je tisto, ki prinaša blaginjo, temelj za to pa je tudi etično in trajnostno naravnano voditeljstvo,« poudarja Juvančičeva.

foto: Barbara Zajc